Hardy je největší mlsoun nejen naší rodiny, ale i naší party. Když v Kanadě objevil tyčinky Nanaimo, nemohl se od nich odtrhnout. Proto jsem mu slíbila, že mu sladkou kanadskou dobrůtku připravím i doma. Není to nic složitého. Navíc se dezert nepeče, tak ho ani nemůžete spálit.
*
Beta pátrala, kde se vzalo slovo Nanaimo. Nanaimo je název kanadského města, které leží v Britské Kolumbii. Ale název města vznikl zkomolením jména indiánského kmene Sneneymuxw. Ani se nedivím, že Angličani slovo zkomolili, taky nevím, jak ho vyslovit.
CO K PŘÍPRAVĚ DEZERTU POTŘEBUJEME:
Hrnek o objemu 250 ml, máslo, cukr, kakao, vejce, sušenky, mandle či ořechy, strouhaný kokos, smetana ke šlehání, vanilkový pudink v prášku, hořká čokoláda.
Spodní vrstva
½ hrnku másla
¼ hrnku cukru
5 lžic kakaa
1 vejce
1 a ¾ hrnku strouhaných sušenek
½ hrnku nasekaných mandlí nebo ořechů
1 hrnek strouhaného kokosu
Prostřední vrstva
½ hrnku másla
400 ml smetany ke šlehání
2 lžíce vanilkového pudinku v prášku
2 hrnky cukru moučka (stačí i míň)
Vrchní poleva
113 g hořké čokolády
2-3 lžíce másla
POSTUP
Spodní vrstva:
Máslo rozpustíme.
Zatepla přidáme cukr, kakao a rozšlehané vejce.
Mícháme, dokud hmota nezhoustne.
Rendlík odstavíme a přimícháme nastrouhané sušenky, kokos a ořechy či mandle.
Vzniklou hmotu přendáme na hluboký plech o rozměru asi 20 cm x 20 cm, upěchujeme a necháme vychladnout.
Prostřední vrstva:
Máslo, smetanu ke šlehání, vanilkový puding a cukr moučku ušleháme do hladkého krému.
Hotovým krémem potřeme vychladlou spodní vrstvu.
Poleva:
Čokoládu a máslo rozpustíme a nalijeme na povrch řezů.
Necháme dobře vychladnout v chladničce a pak opatrně krájíme na řezy nebo tyčinky.
Já jsem nakonec nic nekrájela, protože Hardy se usadil se lžičkou rovnou k plechu, nedal se odehnat a mlsal a mlsal a mlsal…
ZDROJ:
https://www.toprecepty.cz/recept/76040-nepecene-rezy-nanaimo/
ZDROJ OBRÁZKŮ:
ChatGPT.com